Je gejaagd voelen is a-relaxed, maar voor de meesten van ons aan de orde van de dag. Dit nog, dat nog, straks zus, vanavond zo… We denken en leven het liefst zo ver mogelijk vooruit lijkt het wel. Maar waarom doen we dit? Wat is het dat we hiermee proberen te bereiken?

Vaak rennen we zo hard, omdat we zoeken en verlangen naar rust, overzicht, ontspanning, voldoening, erkenning, vrijheid etc. Allemaal gek genoeg juist te vinden door te stoppen met altijd maar door rennen.

Bij een gejaagd gevoel is er onrust in je systeem. Er is blijkbaar iets wat er aan dit moment lijkt te ontbreken. Iets wat niet goed genoeg is of eerst nog MOET voordat je…. Maar van wie MOET dat dan eigenlijk?

  • Omdat we willen laten zien dat we alles onder controle hebben?
  • Omdat iedereen het doet?
  • We anderen niet teleur willen stellen?
  • Omdat we willen laten zien dat we er toe doen?
  • Of dat we denken dat onze wereld anders in elkaar stort?
  • We onze dromen niet kunnen realiseren?
  • Geen promotie kunnen maken?

“Er zit een groot verschil in ‘wat’ je kiest te doen en vanuit welke ‘versnelling’ je iets doet”

Oké, ook ik weet, soms moeten dingen echt. En ja, zonder motivatie en actie kom je nergens, maar er zit een groot verschil in ‘wat’ je kiest te doen en vanuit welke ‘versnelling’ je iets doet. Mensen die in staat zijn door de dag heen ‘in te blijven tunen’ op hun doelen en in het moment blijven voelen wat de situatie van ze vraagt, ervaren richting en regie omdat ze verbonden zijn én blijven met hun eigen levensstroom. Want we kunnen wel willen forceren, maar het leven wil ook iets van je:)

In dat forceren gaat het vaak mis en raken we verwijderd van onszelf, ons innerlijk kompas. We missen de signalen van ons lichaam, dat niet anders kan dan steeds harder aan de bel trekken omdat het wil roepen ‘luister nou’. We hebben ons dit gejaagde gedrag aangeleerd… En niet voor niks, want het levert schijnbaar ook iets op! Je gejaagd voelen heeft als effect dat je niet stil zult staan. Dat je jezelf niet hoeft te confronteren met wat er echt gaande is. Zo blijven we bezig en helaas raken we helaas steeds verder van onszelf verwijderd.

Wat vraagt het van je?

Wat het van je vraagt is de automatische piloot te doorbreken. Even stoppen met doorhollen en jezelf simpelweg een aantal essentiële vragen stellen. Maar daar moet je dus wel tijd voor maken;) Met een check-in moment voeg je letterlijk bewustzijn toe aan het moment. Voordat je jezelf een aantal vragen stelt, verbind je je heel bewust met je zintuigen (wat zie, hoor, proef, voel en ruik je?), waardoor je jezelf even tijd geeft om te landen in dit moment. In deze staat van aanwezigheid stel je jezelf in dit kader bijvoorbeeld de vragen op de onderstaande afbeelding.